Convention-guide

yotsuba

Har du besluttet dig for at tage til en dansk anime/cosplay-convention, men ved ikke hvor du finder dem? Har du svært ved at vælge? Er du bare tilfældigvis stødt på det her indlæg og tænker Conventions? Dét lyder spændende!” Så er du kommet til det rigtige sted!

De 3 store:

J-popcon

j-popconlogo

Beliggenhed: DGI-Byen, København
Besøgende: 2500+
Tid på året: Marts.
Pris: 400,- (350,- for tidlig betaling)
Sovesal: Kun for gophere.
Hjemmeside: j-popcon.dk

J-popcon er den største og ældste af sin slags i Danmark. Den blev tidligere holdt i efteråret, men grundet bookingproblemer blev den i 2012/13 udkudt til foråret, hvor den så er blevet afholdt siden. Grundet beliggenheden kan denne begivenhed være svær at finde rundt i. Den er nemlig spredt ud over forskellige bygninger – godt nok på den samme ejendom. I 2014 var der 4 forskellige bygninger man skulle holde øje med:

  • Hovedbygningen med game-room, foredragssal, forhandlerrum og eventrum.
  • Øksnehallen med garderobe og scene.
  • Bygning 55 med 18+-lounge
  • Maid-caféen, der var for sig selv

Udbuddet af begivenheder var i år overraskende alsidigt – i højere grad end nogen af de andre conventions kan præstere. Der var tegneworkshops og foredrag holdt af to japanske gæster, et foredrag om Japan mere generelt set, paneldebatter, de allestedsnærværende lege og quizzer, etc. Derudover var der stillet telte med madboder op uden for indgangen, hvilket var ret stemningsfuldt. Maden (som var tilberedt af japanske kokke) var desuden ganske udmærket. Lige pludselig handler J-popcon tilnærmelsesvis om, ja, J-pop, hvilket ellers har være savnet fra min side. Til gengæld var valget af titler til anime-biografen en smule spøjst. Bortset fra nogle få kult-hits som eksempelvis Haruhi var biografprogrammet mest af alt præget af middelmådig titler både i forhold til popularitet og (min personlige mening) kvalitet. Serierne var for det meste heller ikke specielt aktuelle.

DGI-byen ligger lige op ad Hovedbanegården, så der er rig mulighed for offentlig transport, også hvis du kommer langvejs fra. Hvis du kommer fra Jylland eller Fyn, kan du med fordel tage en rødbillet.dk’s billige busser. Det er langt billigere end at køre med tog.

 SVScon

svslogoBeliggenhed: Sportscenter Herning
Besøgende: 1200
Pris: 300,- (225,- for tidlig betaling)
Tid på året: Maj
Sovesal: Ja – en plads koster 50,-
Hjemmeside: svscon.dk

SVSCon bliver generelt anset som en “hyggecon”. Den er mindre end Genki og J-popcon, og begivenhederne er i højere grad lege og quizzer, samt det store Cosplayshow, på hvilket tidspunkt ingen andre begivenheder bliver holdt; der er ingen tvivl om, at det er eventet, om man vil. På trods af, at det sådan set ikke apellerer til mig (jeg er mere den der kedelige type, der vil have foredrag og paneler med industrifolk osv.), så kan man ikke benægte, at deres fokus på cosplay og socialt samvær har betydet, at deres deltagere generelt set kommer derfra med en god oplevelse. Jeg ville så gerne se, at der også blev lidt plads til anime og manga, nu de skriver på deres forside, at det er hvad de handler om – i skrivende stund er stort set det eneste animerelaterede man kan finde i deres program klassiske lege, der har fået et anime-tema.

Jeg kender ikke til biografprogrammet i år, men sidste år sket der sådan set ikke så meget i biografen – programmet holdte man sig i hvert fald ikke til, for der var ikke noget til at sørge for, at det blev fulgt. Det betød så, at jeg selv kunne bestemme, hvad jeg ville se, for på daværende tidspunkt var jeg alene i biografen. Jeg tvivler dog på, at det kommer til at foregå på samme måde i år.

Sportscenter Herning befinder sig i udkanten af Herning, så hvis du ankommer med tog, vil det være bedst at tage en bybus fra stationen. Der er en rute eller to, der stopper lige ved Sportscentret, så derfra bør det ikke være svært at finde derhen. Det betyder også, at muligheden for mad er ret begrænset, medmindre du er villig til at køre ind til byen med bus eller bil. SVSCon har derfor også deres eget madtilbud, og sportscentrets grillbar holder også åbent.

Genki

genki-logoBeliggenhed: Farum Arena
Besøgende: 3000 (?)
Pris: 320,- (250,- for en early bird-billet)
Tid på året: August
Sovesal: Ja – en plads koster 60,-
Hjemmeside: genki.dk

Spørgsmålstegn? Ja, Genki skriver på deres hjemmeside, at de havde 3.000 besøgende i 2013, men efter at have talt med forskellige kilder, vil jeg mene at det er tvivlsomt. Jeg har sådan set ikke været til Genki siden de flyttede til Farum, så jeg kan ikke sige så meget om beliggenheden, eller begivenhederne for den sags skyld. De år jeg har været med, har Genki, ligesom SVS, mest af alt handlet om cosplay og socialt samvær, dog med med en masse internetkultur også (i større omfang end SVS og J-Popcon i hvert fald). Det har også betydet, at folk generelt synes Genki er sjovere end J-popcon. For mit vedkommende lider Genki under det samme problem som SVS – de handler sådan set ikke om anime og manga. Det kan jeg dog forstå, at de vil lave om på. Det var i hvert fald, hvad de sagde til infomødet i januar.

Man kan ikke undgå at nævne de økonomiske problemer Genki havde igennem 2012/13 (hvilket er hele årsagen til, at de flyttede til Farum i første omgang), men efter Victor kom på projektet har jeg noget mere tiltro til Genki end tidligere.

Andre:

Der findes også en række mindre conventions her i landet. Blandt dem kan nævnes KōyōCon (Grenaa), Tomo-con (Ølstykke) og AiCon (Odense). Derudover arrangerer de forskellige foreninger i landet også små begivenheder, herunder Københavns Anime Forening og Anime Kita.

Wildcard: Copenhagen Comics

Copenhagen Comics er sådan set en convention for tegneserier generelt, men for anime- og mangafans er den stadig værd at nævne af den grund, at den på nogle punkter handler mere om emnet end de fleste anime-conner. Arrangementet bliver ideelt set afholdt hvert andet år, men grundet vanskeligheder vil næste gang ikke ske før 2016.

Tagged , , ,

En bemærkning til “Convention-guide

  1. Nicolai Quellmalz Møller siger:

    Jeg kunne forestille mig at der er blevet afhentet billetter til 3000 individer i løbet af Genki Conventionen, ellers ville de ikke kunne tillade sig at skrive det. Dog er det muligt at de 3000 individer har fordelt sig over 3 dage, altså at ikke alle er kommet på en gang. Det er mere relevant for den gense con-goer hvor mange der kommer per dag, men et totalt nummer af mennesker er mere relevant for sponsorer og lignende.
    Personligt ville jeg gerne se begge tal på convention hjemmesider, individer og opmødte per dag.

Skriv et svar